Politiehond valt onschuldige vrouw met lichamelijke beperking aan terwijl ze vuilnis buiten zet

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Minnesota klaagt de lokale politie aan omdat ze verwondingen opliep toen ze uit het niets werd aangevallen door een politiehond. De 56-jarige vrouw gooide net haar vuilniszakken in een container, toen de hond haar in de smiezen kreeg en zijn tanden in haar arm zette. “Je was gewoon op de verkeerde plek op het verkeerde moment”, vertelden de agenten haar toen ze vroeg wat ze misdaan had.
De hond – Gabe genaamd – was eind september op enkele dieven aan het jagen in St. Paul, terwijl hij vastzat aan een lange leiband, toen hij plots de hoek omdraaide en de begeleidende agenten geschreeuw hoorden. “Oh, het is een vrouw”, roept een van hen in de video die met een bodycam werd gemaakt. Gabe had de arm van zijn slachtoffer stevig tussen de kaken, terwijl de vrouw op de grond viel omdat ze zich uit alle macht probeerde te bevrijden en de agenten om hulp smeekte.

De vrouw nam geen genoegen met de uitleg die ze van de agenten kreeg toen ze hen vroeg wat ze gedaan om de aanval uit te lokken. Volgens haar was het de schuld van de agenten, die niet genoeg deden om het dier te bedwingen en de hond aan een veel te lange leiband vasthielden. “We hebben hier te maken met een onschuldige persoon die haar vuilnis buiten zet”, aldus haar advocaat in de Amerikaanse media. “En de politiehond werd gewoon niet onder controle gehouden. Zoiets zou nooit meer mogen gebeuren.”

Verontschuldigingen

Volgens het slachtoffer beet de hond ook eerst nog in haar been, voordat hij zijn zinnen op haar arm zette. De verwondingen die ze tijdens de aanval opliep aan haar arm maakten haar leven enorm moeilijk aangezien haar rechterhand geamputeerd werd nadat ze zware brandwonden opliep als kind. Ze kon naar eigen zeggen amper haar verbanden zelf vervangen omdat de hond “in haar goede arm had gebeten”.

De agenten van de stad St. Paul boden hun verontschuldigen aan toen de vrouw nog in het ziekenhuis lag, maar het mocht niet baten. Haar advocaat diende afgelopen week klacht in tegen de agent die de leiband vasthield en wil een fikse schadevergoeding voor de verwondingen die zijn cliënte opliep. De commissaris van het korps uitte onlangs nogmaals zijn spijt en wenste dat hij kon “teruggaan in de tijd om de zaken anders aan te pakken”.

DELEN